Slovenya Konsolosluğu

Slovenya’ya seyahat etmeyi amaçlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan üçüncü ülke vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler Slovenya’ya vize rejimine dahildirler. Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport/Bordo Pasaport sahipleri Slovenya Schengen vizesi alarak ülkeye giriş yapabilirler. T.C. Hususi/Yeşil Pasaport, Hizmet/Gri Pasaport ve Diplomatik/Siyah pasaport sahipleri ülkeler arası anlaşmalar dahilinde 180 günlük süre zarfında 90 gün süre ile Slovenya vize uygulamasından muaftırlar.

Slovenya vize işlemlerinde vize başvuru sonucuna, vizenin kapsadığı tarih aralığına ve giriş sayısına karar veren tek Slovenya Konsolosluğudur. Bununla birlikte Slovenya vize başvuruları doğrudan Slovenya Diplomatik Misyonlarına ve Slovenya Konsolosluğuna yapılmamakta olup, başvurular akredite vize merkezleri ve yetkili acentalar aracılığı ile kabul edilmektedir. Başvurular sırasında gerekli evraklar ibraz edilmekte olup, biyometrik veri alımı da yapılmaktadır. Slovenya vize başvuruları randevu alınarak gerçekleştirilmektedir.

Slovenya Schengen bölgesi kapsamındaki 26 Schengen ülkesinden biridir. Slovenya Schengen vizesi vize sahibine, vize süresince Schengen ülkeleri olan Avusturya, Macaristan, Belçika, Litvanya, İspanya, Portekiz, Finlandiya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Estonya, İsveç, Letonya, Malta, Polonya, Slovakya, Liechtenstein, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Lüksemburg, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Almanya sınırları için serbest dolaşım ve seyahat hakkı tanımaktadır. Slovenya vizesi tek (single) girişli veya çok (multi) girişli olarak belli bir tarih aralığını kapsayacak şekilde verilmektedir. Tek girişli vizesi sahipleri Schengen bölgesine tek giriş hakkına sahip olup vize bitiminde veya bitiminden önce Schengen bölgesinden ayrıldıktan sonra kalış süreleri uzun olsa da yeniden giriş yapamazlar. Çok girişli vize sahipleri ise kalış süresine bağlı olarak Schengen alanına birden fazla giriş yapabilirler.

Kısa süreli Slovenya vizesi kapsamındaki vize türleri Slovenya turistik vizesi, Slovenya ticari vizesi, ve Slovenya aile ve arkadaş ziyareti vizesini içerir. Slovenya’dan 24 saatten az kalacak olacak olan yolcular bir diğer vize türü olan transit vizeye başvuruda bulunabilmektedirler. Slovenya’ya yapacağınız kısa süreli seyahatin amacı turistik, ticari veya özel ziyaret amaçlı olup bu vize türlerinde ortak evraklar olmakla birlikte birbirinden farklılık gösteren evraklar da mevcuttur.

Slovenya Konsolosluğu Schengen vizesi olarak tabir edilen kısa süreli vize başvuru işlemlerini akredite acentalar üzerinden kabul ederken, Slovenya’da 90 günden daha fazla kalmayı amaçlayan kişilerin doğrudan Konsololsuk bünyesinde başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Uzun süreli oturum izni, çalışma izni, uzun süreli eğitim nedeniyle Slovenya’da kalması gereken kişiler Slovenya Çalışma vizesi, Slovenya Oturum izni işlemleri için Slovenya Konsolosluğuna dolaysız şekilde başvuru yapmalıdırlar. Ulusal vize kapsamındaki uzun süreli Slovenya vize başvuruları Slovenya Konsolosluğunun diplomatik misyonu alanı içinde olup, çalışma ve oturum iznini yanında aile birleşimi de kapsamaktadır

Slovenya Konsolosluğu Vize İşlemleri

Slovenya vizesi için gerekli evraklar Slovenya Konsolosluğu vize departmanının Slovenya Devletinden aldığı yetkiyle belirlediği vize prosedürleri doğrultusunda belirlenmiş ve Schengen kuralları uyarınca düzenlenmiş belge listesidir.
Slovenya vizesi için gerekli evraklar vize türüne ve başvuru sahibinin mesleki durum ve sosyal duruma göre değişebilmekte, buna göre başvuru sahibine özel evrakların da hazırlanması gerekebilmektedir.

Slovenya vizesi için gereken evrakların güncel hallerinin eksiksiz olarak hazırlanması Slovenya Konsolosluğu vize bölümü tarafından belirlenmiş bir koşuldur. Güncel olmayan belgelerle yapılan Slovenya vizesi başvuruları ret ile sonuçlanır. Evrakların güncel koşullara uygunluğu açısından evrak takibinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Özellikle ilk Schengen vize başvurularında Slovenya vizesi için gerekli evrakların hazırlanma aşaması çok önemlidir.

Aşağıda genel hatlarıyla göreceğiniz Slovenya vizesi için gerekli evraklara dair detaylar için Slovenya Turistik Vizesi, Slovenya Ticari Vizesi, Slovenya Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi sayfalarını ziyaret ediniz.

  • Orijinal Pasaportun aslı: Slovenya vizesi başvurunuz Slovenya Konsolosluğu tarafından onaylandığı takdirde Schengen vizesi etiketinin pasaporta işlenebilmesi için vize işlemlerinde pasaport aslının Slovenya vizesi için gereken evraklar dosyanızda olması gerekmektedir. Ancak son 10 yıl içinde pasaportlarla işlem yapılabilmekte olup vize etiketinin görünür olması için pasaportun az iki adet boş sayfasının olması şarttır. Vize etikenin işlenemeyeceği dolulukta veya yıpranmış ve eski vize bilgilerinin ve kimlik bilgilerinin okunamadığı pasaportlar işleme alınmaz ve başvuru sonucunda redde yolaçabilir. T.C. pasaportlarının yurtdışında hiç yerde uzatma işlemi kısa süreli yurtdışı gezilerinde yapılmadığından Slovenya seyahati sonrası en üç ay geçerli olmaları gerekmektedir.
  • Slovenya Vize Başvuru Formu: Slovenya vize başvuru formu Schengen vizesi standartlarında oluşturulmuş ve Schengen vize başvuru formudur. Slovenya Schengen vize başvuru formu dikkatle ve eksiksiz doldurulmalıdır. Kimlik bilgileri, seyahat amacı, seyahat tarihleri bilgileri sunacağınız Slovenya vizesi için gereken diğer evraklardaki bilgilerle uyumlu olmalıdır. Slovenya vize başvuru sahibi 18 yaşın altındaysa, formda ebeveynlerin her ikisinin de imzası olmalıdır.
  • Biyometrik Fotoğraflar: Daha önceden alınmış Schengen vizelerindeki fotoğraflar veya pasaportunuzun kimlik kısmında yer alan fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Arka fonun beyaz, ölçülerinin 35×45 cm. Schengen vize prosedürlerine uygun olmalıdır.
  • Güncel Şirket evrakları: Şirket sahipleri ve şirket çalışanları tarafından yapılan Slovenya turistik veya ticari vize başvurularında çalışılan veya sahibi olunan şirketin güncel evrakları ibraz edilmelidir. Şirkete ait faaliyet belgesi, şirketin yetkili imza sirküleri, ticari sicil gazetesi ve son vergi levhası sunulması gereken evraklardır. Faaliyet belgesi orijinal olarak sunulmalıdır, diğer şirket evraklarının fotokopileri kabul edilmektedir.
  • Maaş bordroları: Son 3 aya ait olan maaş bordrolarınızın vize başvuru dosyasında olması gerekir. Eğer sigortalı çalışan değilseniz, örneğin emekli iseniz veya emeklilik üzerinden size devlet veya kurumunuzun tarafından ödenen aylık emeklilik maaşınızın yattığı banka dökümleri talep edilir. Maaş bordrolarının fotokopisi kabul edilmemektedir ve bununla birlikte imzalı ve kaşeli olması talep edilir.
  • Banka Hesap Dökümleri: Finansal durumunuzun kanıtı durumundaki banka hesap özetleri son 3 aya ait olup bankanın imza sirküleri yetkilinin ıslak imzası ve kaşesi ile birlikte sunulacaktır.
  • Slovenya Vize Davetiyesi: Slovenya ticari vize ve aile ziyareti vize işlemlerinde davetiye ibrazı zorunludur. Slovenya ticari vize başvurularında davetiye Slovenya’da iş ilişkisi veya ticari faaliyet içeren bağlantı halinde olunan firma tarafından gönderilmelidir. Firmanın faaliyet alanıyla bağlantılı iş amaçlı fuar, konferans, etkinlik katılım davetleri de ticari davetiye özelliğindedir. Slovenya aile ve arkadaş ziyareti vizesi işlemlerinde davetiye Slovenya’da davet eden kişinin kimlik bilgileriyle birlikte gönderilir. Slovenya vize işlemlerinde gereken davetiyenin Slovenya’da davet gönderilen bölgedeki belediyeden onaylı olması gerekmektedir.
  • Slovenya Vizesi Uçak ve Otel Rezervasyonları: Ülkeye dönüşü kanıtlayan belgelerden biri uçak rezervasyonlarıdır ve başvurunun durumuna göre rezervasyon yerine satın alınmış uçak bileti talep edilebilmektedir. Otel rezervasyonun yapılması ve rezervasyonun başvuru tarihi itibariyle geçerliliğini yitirmemiş olması gerekmektedir. Otel rezervasyonlarında da kimi durumlarda satın alınmış olma koşulu getirilebilir ve gerektiği tadirde bu bildirimler Slovenya Konsolosluğu tarafından başvuru sahibine bizzat iletilir.
  • Slovenya vizesi için çalışanların hazırlaması gereken evraklar: Özel veya devlet kurumunda çalışan başvuru sahipleri Slovenya vize başvurularında şirketlerinden izin yazısı almalıdırlar. Şirket yetkili tarafından yazılacak olan şirket yazısı, Slovenya seyahatine çıkacak çalışanın seyahat amacını ve seyahat tarihlerini bildirmenin yanında seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağını da içerir. Slovenya turistik vize taleplerinde izin tarihleri, ticari vize taleplerinde Slovenya’da gerçekleşecek iş amaçlı görüşmeye dair detaylar yer alır. Gerektiği durumda konaklama bilgisine de yer verilebilir.
  • Slovenya Vizesi için Seyahat Sağlık Sigortası: 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırmak Slovenya Schengen vize şartları içinde yer alır. Slovenya seyahati sırasında ortaya çıkabilecek sağlıkla ilgili durumlarda başvuru sahibini koruma altına almak amacıyla seyahat ve sağlık sigortası yaptırılması zorunlu kılınmıştır.
  • Slovenya Vize Talep Dilekçesi: Slovenya vize talep dilekçesi turistik vize ve aile ziyareti vizesi işlemlerinde bizzat başvuru sahibi tarafından yazılır. Seyahat tarihleri, seyahatin amacı ve masrafların kim tarafından karşılanacağı bilgisini içeri. Slovenya ticari vize talep dilekçesi şirket yetkilisi tarafından hazırlanacak olup şirket yetkilisini ıslak imzası ve kaşesi ile birlikte antetli kağıda yazılarak sunulur. Ticari vize talep dilekçelerinde başvuru sahibinin şirkette ne süreyle ve hangi pozisyonda çalıştığına dair bilgiler, seyahat tarihi ve amacına ek olarak belirtilmelidir. Turistik vize başvurularında başvuru sahibinin çalıştığı şirket yetkilisi tarafından benzer şekilde dilekçe hazırlanır anacak seyahatin amacı turistik ve seyahat masraflarının başvuru sahibi tarafından karşılanacağı bilgisine yer verilmelidir.
  • Slovenya Vizesi Sponsor Evrakları: Öğrenciler, ev hanımları ve çalışmayan kişiler Slovenya vize işlemlerinde sponsor göstermelidirler. Bütün Schengen vize türlerinde seyahat masraflarını karşılayacak sponsorun birinci dereceden yakın olması özellikle talep edilmektedir. Birinci dereceden yakın, anne, baba veya eş olabilir, onların olmadığı durumlarda yasal vasilerin sponsorluğu da kabul edilmekle birlikte bu konuda ön bilgilendirmenin vize başvuru merkezinden alınarak yapılması gerekir. Sponsor, Slovenya vize başvuru sahibini seyahati boyunca masraflarını karşılayacağını ve ülkeye geri dönüş yapacağını garanti ve taahhüt ettiği dilekçeyle birlikte, finansal kaynaklara dair belgeleri de ibraz etmelidir. Sponsor, çalışma durumuna göre şirket evraklarını sunacak olup belli bir finansal kaynağı olması ve bunu belgelemesi gerekmektedir.
  • Slovenya Vize Ücreti: Slovenya vize ücreti Slovenya seyahatinin amacına, talep edilen Slovenya’daki ve Schengen bölgesindeki kalış süresine göre değişebilmektedir. Slovenya vize ücretinin evrak teslimi sırasında mutlaka ödenmesi ve vize harç bedeli dekontunun başvuru dosyasında olması gerekmektedir. Slovenya vize ücreti Slovenya Konsolosluğu tarafından güncellenebilmektedir.
Hemen Puan Verin!