İsveç Konsolosluğu

İsveç vizesi, İsveç’e seyahat etmeyi planlayan umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları için alınması zorunlu bir vizedir. İsveç vizesi onaylanan başvuru sahibi seyahatini İsveç’ten başlattığı takdirde Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olur. T.C. diplomatik, hususi ve hizmet pasaport sahibi Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde İsveç vizesinden muaftırlar. T.C. umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi vatandaşlar İsveç Schengen vize prosedürüne tabidir.

İsveç vizesinin değerlendirmesinde sonuçlarılmasında yetkili tek makam İsveç Konsolosluğu’dur fakat başvuru evraklarının kabulü akreditasyon sahibi vize başvuru merkezleri, seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir ve bu kurumların vize süresi ve sonucu hakkında açıklama yetkisi bulunmamaktadır.

İsveç Konsolosluğu vize başvuru işlemlerinde vize başvurusuna onay ya da ret veren ve aynı zamanda vize süresini de karar veren tek kurumdur. İsveç Konsolosluğu haricinde vize işlemleri yapan akredite seyahat acenteleri ve vize başvuru merkezlerinin vize sonucuna istinaden bir bildirimde bulunma ve karar verme yetkisi yoktur. Kısa süreli yani 90 günü geçmeyen İsveç seyahatleri için Schengen vizesi başvurusu yapılırken, oturum izni, çalışma izni ve uzun süreli eğitim gibi seyahat amaçları olan kişiler uzun süreli vize, ulusal vize ve İsveç D vize başvuru işlemlerini direkt olarak İsveç Konsolosluğu’na yapmaları gerekmektedir.

İsveç Konsolosluğu Vize İşlemleri

 

İsveç vizesi için başvuru evraklarından biri de vize başvuru formudur. Formun eksiksiz, tam olarak doldurulması vize başvuru sürecinin doğru yürütülmesini sağlamaktadır. Başvuru formu İngilizce ya da İsveç dilinde doldurulmalıdır. Eğer başvuru sahibi 18 yaşından küçükse formda hem anne hem de babanın imzası bulunmalı ve form ıslak imzalı olarak beyan edilmelidir. İsveç vizesi için gereken evraklar, başvuru yapan kişinin İsveç’e seyahat amacını desteklemelidir. İsveç vizesi başvuur sahibi, planladığı seyahatin masraflarını karşılayabilecek finansal kaynaklarının ve ülkeye geri dönmesini gerektiren bağlarının varlığını destekleyen evrakları hazırlaması gereklidir.

İsveç vizesi için gereken evraklar, başvuru yapan kişinin seyahatinin amacına, sosyal konumuna ve mesleğine göre değişiklik göstermektedir. İsveç’e kısa süreli seyahat turistik, ticari, transit aile ve arkadaş ziyareti amaçlı olabilmektedir. Seyahatin amacı aynı zamanda hangi İsveç vize türüne başvuru yapılacağına da belirlemektedir. Aynı anda 2 farklı vize türüne birden başvuru yapılmamaktadır ya da seyahat amacıyla ilgili çelişkili bildirimler vizenin ret ile sonuçlanmasına neden olabilmektedir.

İsveç vizesi için gereken evrakların hazırlık sürecinden itibaren birbirleriyle uyumluluğu dikkate alınmalıdır. Otel ve uçak rezervasyonları, İsveç vize talep dilekçesinde, şirket izin yazısı ya da şirket yazısı, başvuru formu gibi evraklarda belirtilen tarihlerin birbirleriyle tutarlı olması gereklidir. Evraklar üzerindeki tutarsızlık, eksik ve yanlış bildirim, eksik evrak gibi ayrıntılar vize alım sürecinin uzamasına neden olmakla birlikte başvuru sahibinin konsolosluk mülakatına çağırılmasına sebep olabilmektedir. Bütün evrakların seyahat amacına uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Eğer İsveç’teki bir akraba, arkadaştan alınacak davetite ile vize başvurusu yapılacaksa İsveç vize başvuru formunda seyahat amacının turistik, ticari ya da farklı bir vize türü şeklinde belirtilmesi gereklidir. Bu durumda İsveç aile ve arkadaş ziyareti vizesi başvurusu yapılması gereklidir.

Pasaportun geçerlilik süresi seyahat sonrası için en az 3 ay geçerli olmalıdır. Pasaporta İsveç vizesinin basılabilmesi için en az 2 boş sayfanın olması gereklidir.

Biyometrik fotoğraf bir Schengen vize prosedürüdür ve İsveç vizesi için gerekli evraklar arasında bulunmaktadır. Başvuru sahibi güncel halini belirten Schengen kuralları gereği yüzün görünmesini engelleyecek her türlü unsurdan arınmış olması gerekmektedir. Normal fotoğraf kağıdına renkli baskı olarak yapılmış biyometrik fotoğrafın ölçüsü 35mm genişlik ve 45 mm yükseklik olarak ayarlanmalıdır. Fotoğrafı çekilen kişinin yüzü objektife dönük olmalı ve arka fonu beyaz olarak çekilmelidir. Başvuru sahibinin eğer gözlüğü varsa camları renkli olmamalı ve camlardan yansıma olmamasına özen gösterilmelidir.

Finansal durumun kanıtı olan maaş bordrosu, banka hesap özetleri, araç ruhsatı, tapu gibi evraklar Türkiye’ye geri dönüşün ispatı niteliğinde olduğundan önem arz etmektedir. Dilekçelerin gidiş dönüş tarihi, seyahat amacı, seyahat masraflarının kim tarafından karşılandığı gibi ayrıntıları kapsamı talep edilmektedir. Şirket yazılarının şirket görevlileri tarafından şirketin antetli kağıdına yazılması gereklidir.

İsveç Vizesi Kaç Günde Alınır?

İsveç vizesi işlemlerinin eksiksiz evrak ibrazıyla birlikte başarılı bir şekilde yürütülmesi durumunda ortalama 5-7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Fakat konsolosluğun randevu tarihlerinin yoğun olması ve ek evrak talebi süreci gibi beklenmedik durumların çıkış süresini uzatabilmektedir. İsveç vizesi için en geç seyahate 15 gün kala ya da seyahatten 3 ay öncesine kadar başvuru yapılabilmektedir. İsveç vize ücreti vize türlerine göre değişiklik göstermektedir. İsveç turistik vizesi, ticari vize, aile ziyareti gibi kısa süreli vizelerin ücreti ve uzun süreli vize ücretleri birbirinden farklıdır. İsveç vize ücreti, vize merkezi koordinasyon ücretleri ve konsolosluk harç bedellerini kapsamakta olup vize harç bedellerinin ödendiğine istinaden dekontun vize başvuru evrakları arasında olması gereklidir. İsveç Konsolosluğu vize ücretleri konusunda değişiklik yapabilmektedir.

Hemen Puan Verin!