Karantina uygulamasının hava yolu ile seyahat edenler için hiç de verimli olmayan bir yöntem olduğu açıklandı. Hava yolu ile seyahat, karantina zorunluluğu ve ülkeden ülkeye değişen şartlar nedeniyle durma noktasına geldi. Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında uygulanan karantina şartları oldukça ağırdı. Yolcuların cesaretini kırılırken, havacılık sektörünü de oldukça sarsıldı.

AB Sağlık Dairesi, hava yolu seyahatlerinin salgının yayılmasındaki etkisini tespit etmeye yönelik araştırmalarını tamamladı. Hükümetlerin salgın yönetiminde mümkün olan en etkili önlemlere ilişkin bilinçli karar almalarını sağlayacak stratejileri açıkladı. Direktifler,

  • Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve
  • Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Havacılık Sağlık Güvenliği Protokolüne

ek olarak yayınlandı.

Karantina, Etkili Bir Halk Sağlığı Önlemi değildir!

Yayınlanan direktifte hava yolu ile yapılan seyahatlere ilişkin bilimsel verilerin analizi ile tespit edilen temel hususlar beş maddede sıralandı.

  • Covid-19’un tüm AB / AEA ülkeleri ve Birleşik Krallık’ta neden olduğu salgında, sınır dışından gelen vakalar oldukça azdır. Tespit edilen tüm vakaların çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bulaşma oranını önemli ölçüde artırması olası değildir. İngiltere’nin karantina kararı hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Hava yolu ile seyahat edenlerde Covid-19 yaygınlığı genel nüfusa göre daha azdır. Doğrulanmış vakalarla temas edenler arasındaki yaygınlıktan daha düşüktür.
  • Hava yolu ile seyahat edenler, yüksek riskli grup olarak görülmemelidir. Testi pozitif çıkan vakayla bilinen bir temas içinde olmadıkları sürece COVID-19 temaslı değildir.
  • Hava yolu ile seyahat edenler, yerel halkla aynı düzenlemeler veya tavsiyelere tabi olmalıdır.
  • Üye devletler her zaman kendi vatandaşlarını, AB vatandaşlarını ve onların aile üyelerini, ülkelerinde ikamet edenleri kabul etmeli ve kendi bölgeleri üzerinden hızlı geçişini kolaylaştırmalıdır. “Avrupa karantinaya giriyor” adlı blog yazımız ile detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bu hususlar doğrultusunda, üye ülkelere mevcut durumda, uçakla seyahat edenlere karantina veya sistematik test yapılması önerilmiyor. “Bu belgede sunulan özel önlemlere dayalı olarak üye devletler arasında uyumlaştırma tavsiye edilmektedir.” deniliyor.

Karantina Önlemleri ve Diğer Seyahat Kısıtlamaları Derhal Kaldırılmalı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa ofisi de, sınır ötesi bulaşmayı önlemek için her durumda test yapılmasını önermiyor. Bunun yerine, her ülkeye, hem kendi ülkesi hem de diğer ülkelerdeki yayılma hızı verilerini takip etmelerini ve seyahat rehberlerini buna göre uyarlamalarını öneriyor.

Avrupa Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI Europe) direktifi memnuniyetle karşıladı. Tüm üye devletleri “Karantina önlemlerini ve diğer seyahat kısıtlamalarını derhal kaldırmaya” çağırdı. Karantina ve diğer COVID-19 seyahat kısıtlamalarının “hareket özgürlüğü ve hizmet sunma özgürlüğünde benzeri görülmemiş sınırlamalara” yol açtığını ifade etti.

ACI Europe, yolcular için “netliği ve öngörülebilirliği” artırmak ve sektörü canlandırmak için Avrupa düzeyinde “daha uyumlu, koordineli bir yaklaşıma…” ihtiyaç olduğu görüşünde.

Ülkeden Ülkeye Değişen Uygulamalar Yolcuların Cesaretini Kırdı…

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ise, yayınlanan seyahat kılavuzlarının “çok olumlu” olduğunu belirtti.

IATA Havaalanları, Yolcu, Kargo ve Güvenlik Bölge Direktörü Sergio Fernández, seyahat direktiflerinin “mevcut epidemiyolojik durumda” ne karantina ne de sistematik testleri önermemesini doğru bulduğunu, ancak C-reaktif protein testinin (CRP) yanı sıra diğer test türlerini benzer verimliliğe sahip oldukları sürece uygun görmesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Fernández, direktifin hava yolcularının tespit edilen tüm COVID-19 vakalarının % 1’inden daha azını temsil ettiğini ve hastalığın bulaşma oranını artırmadıklarını bildirdiğini belirtti. AB ülkelerinin AB dışı ülkelere sınırları açmak için hali hazırdaki prosedürleri takip etmelerini tavsiye etti.

Avrupa düzeyinde önlemlerin koordinasyonu ile ilgili olarak, “EASA ve ECDC, ulusal politikalarda uyum eksikliği ve farklı uygulamaların “büyük kafa karışıklığına neden olduğu ve yolcuların cesaretini kırdığı” için, hükümetlerin salgınla mücadelede bu direktiflere uymalarını istemektedir” dedi.

Pandemi Önlemlerinde En Son Teknoloji ve Girişimleri Kullanma Çağrısı

Avrupa Hava Yolları (A4E), Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI), Avrupa Bölgesi Havayolu Birliği (ERA) ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) dahil olmak üzere önde gelen Avrupa ve uluslararası havacılık birlikleri, Avrupa hükümetlerini karantina, izolasyon önlemleri ve diğer seyahat kısıtlamalarını derhal kaldırmaya ve yeni tavsiyelere uymaya çağırdı.

Schengen ülkeleri hakkında bilgiye buradan ulaşbilirsiniz.

Ayrıca üye devletleri, en son teknoloji ile hızlı testler, karantinasız hava yolculuğu koridorları gibi girişimleri kullanmaya ve üçüncü ülkelerdeki seyahat kısıtlamalarını kaldırmada çift taraflı olarak çalışma çağrılarını yeniledi ve eklediler:

“COVID-19 için hızlı test, karantinayı kaldırarak hava yolculuğunu yeniden başlatmanın kapısını açıyor. Bu konuda yapılan ankete göre katılan yolcuların yaklaşık % 65’i testi negatif çıkan yolculara karantina uygulanmaması gerektiğini söylüyor.”

72 Saatten Kısa Süren Seyahatler Karantinadan Muaf Tutulmalı

Direktifin ikinci bölümünde, gideceği yerde 72 saatten daha kısa kalacak yolcuların, karantina şartlarından muaf tutulmaları da tavsiye edildi. Dünya Turizm Konseyi Başkanı ve CEO’su Gloria Guevera, EASA/ECDC direktiflerinin iş seyahatlerinin canlanması yönünde önemli bir adım olacağı görüşünde. Guevera, “Uluslararası iş seyahatlerinin kaybı, özellikle karlarının büyük bir kısı onlara ait olan havayollarını son derece kısa mesafeli ve transatlantik rotalara maruz bırakıyor” dedi.

Yayınlanan en son verilere göre, Avrupa hava trafiği dünyada salgından en çok etkilenen bölgelerden biri. Avrupa Ekonomik Alanı (EEA), İsviçre ve Birleşik Krallık’ta yer alan havalimanlarında geçen yıla göre % 91 oranında düştü. Kıtadaki yolcu trafiğinin % 47’sini oluşturan Avrupa’daki 102 havalimanı bugüne kadar havacılık ve sağlık otoritelerinin gözetiminde COVID-19 test tesisleri açtı.

AB yürütme organı aylardır uyumlu bir yaklaşım çağrısında bulunuyor ancak üye devletler bugüne kadar, blok içinden veya dışından gelen insanlar için çoğunlukla kendi belirledikleri seyahat kısıtlamalarını uyguladılar.

Hemen Puan Verin!